Твърди дискове


Категория на документа: Информатика


7200
4,16
5400
5,55
4800
6,25
> Скорост на трансфер на данните (Data transfer rate) - зависи от местоположението на пистата, ще бъде по висок ако пистата е в края на плочата и по нисък във вътрешните писти. Скоростта на трансфер може да се измери чрез записването/прочитането на голям файл съответно. Зависи от скоростта на въртене на плочите и от плътността на записаната информация. Понеже повишаване на скоростта на въртене резултира във вибрации и високо топлоотделяне, повишаване на плътността става главния начин за постигане на по-вискоа производителност.
> Консумация на енергия - този параметър придобива все по високо значение, не само при мобилните устройства но и при тези предназначени за сървърни и десктопни машини. Високата консумация води директно до по голямо отделяне на топлина и с времето това резултира в повишен шанс за повреда.
> Управление на енергията - повечето днешни устройства имат някаква форма на управление на енергията използвайки различни режими за да пестят енергия намалявайки временно производителността.
> Шум - измерва се в децибели и обикновено е по висок при по бързите дискове.
> Устойчивост на удар - важен фактор при мобилните дискове. Някои лаптопи предлагат активна защита на дисковете която осигурява най-високия шанс диска да оцелее при удар. Максималната толерантност днес е 350g за работещ диск и 1000g за такъв в покой.

Възможни повреди

Хард дисковете могат да дефектират по много различни начини. Цялостно разваляне може да настъпи моментално или малко по малко. Има повреди които увреждат устройството лимитирано и то може да продължи да оперира. Информацията на диска може да бъде тотално или частично унищожена.
> Чупене на главата - главата може да докосне въртящата се плоча в резултат на удар. В най добрия случай това ще доведе до необратими щети върхъ областта на контакта. Може да се стигне и до цялостна повреда на устройството.
> Лоши сектори - някои магнитни сектори може да дефектират без да направят устройството неизползваемо. Щетите могат да са лимитирани или прогресивни и в бъдеще фатални.
> Stiction - след време главата може да не се отделя от плочата при завъртане.
> Повреда на част от електрониката - ще доведе до неработещо устройство. Информацията на дисковете може да се извлече чрез изваждане на плочите или смяна на електрониката.
> Повреда при мотора - електрическия мотор въртящ плочите може да изгори или да се развали.
> Други различни механични повреди.

Заключение

През годините хард дисковете са навлезли като основното устройство за съхранение на информацията при компютърните системи. Постоянно нарастващите им капацитет и производителност както и намалящата цена са им позволили да останат такива и до днес. Въпреки продължителното развитие на технологиите с цел още по обемни и бързи дискове, устройството има своите не малки минуси. Хард диска е едно от най крехките и чупливи устройства дори при нормална употреба заради сложните си механични компоненти. Това води до търсенето и появата на алтернативи предлагащи многократно по висока производителност като SSD. В близкото бъдеще хард дисковете ще бъдат изцяло замесетени.

Източници:
Wikipedia.org
Icrontic.com
St-julians-computer-science-2010
Sqa.org.uk
dewassoc.com
други

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Твърди дискове 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.