Съвременни 64-битови процесори


Категория на документа: Информатика


ТЕХНИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ - гр. Варна
катедра КНТ
дисциплина: КОМПЮТЪРНИ АРХИТЕКТУРИ
КУРСОВ ПРОЕКТ
на тема: Съвременни 64 битови процесори
изготвил:
ФН:
специалност: КСТ, 3 курс
проверил:

Съдържание:
1. Въведение
2. 64 битови процесори на Intel
* Itanium (Merced)
* Prescott 2M
* Intel Core 2 Duo E4400 и Intel Core 2 Extreme X7800
* INTEL Core i7 970
* Sandy Bridge архитектура

3. 64 битови процесори а AMD
* AMD Athlon64
* AMD64 архитектура
* AMD k10 архитектура
* AMD Opteronтектура
o AMD Opteron 254
o AMD Opteron 275

4.Други производители на 64 битови процесори, конкуриращи Intel и AMD:
* VIA Nano
* ARMv8
5.Източници

1.
Въведение

Реално в наши дни е изключително трудно да се намери процесор на пазара, който да няма 64-битова поддръжка - от Celeron и Sempron в ниския клас, та до върховите модели на компаниите. В същото време обаче количеството инсталирани такива операционни системи е доста малко. Частично обяснение за това е, че просто някои приложения не работят в 64-битов режим, както и че все още има какво да се желае от драйверите за отделните устройства. В същото време повечето нативни х64 приложения дават сравнително малка полза, а и много от тях от тях са в области, в които реално има нужда от максимална производителност на всяка цена, като например проектиране или 3D графика. Освен разширеното адресно пространство AMD64/EM64T архитектурите предоставят двойно по-голям брой регистри на програмистите, които на теория могат да доведат до доста сериозни предимства. Също така архитектурата е по-изчистена и по-лесна за програмиране в сравнение с оригиналната x86, макар че запазва съвместимост с нея. В този курсов проект ще споменем значителните постижения в производството на 64 битовите процесори и ще разгледаме подробно характеристиките на съвременните процесори на компаниите INTEL и AMD. Също така ще споменем и други производители на 64 битови процесори.

2. 64 битови процесори на Intel
* Itanium (Merced)

Първият 64 битов процесор на Интел IA-64 (2001г.). Съвместна разработка с HP. Може да адресира 64 битово паметта. Той е апаратно съвместим с архитектурата IA-32 . Чипът притежава кеш от трето ниво L3 с обем от 2 до 4 MB. Стартира с тактови честоти 700 - 800 MHz и има 266 MHz системна шина. Произвежда се по 0.18 микронен процес. Има физически интерфейс Slot M . Подържа MMX и SSE2 . Предназначен е за сървърите от най висок клас и подържа многопроцесорни системи от по 16 и повече процесора. Процесора излъчва над 100W топлина.
* Prescott 2M (Версия на процесор Pentium 4 )

Пуснат през първата четвърт на 2005 година. Използва Intel 64-битова технология, EIST (Enhanced Intel Speed Step Technology), XD Bit (eXecute Disable bit), 2MB L2 кеш, Hyper-Threading. Предимствата на добавения кеш в голяма степен се обезсилват от голямата латентност на кеша и двойния размер на думите, ако се използва режима Intel 64. Двойният размер на кеша е предназначен не толкова да повиши скоростта, колкото да осигури същото пространство и производителност при 64-битови операции. [9]

* Intel Core 2 Duo E4400 и Intel Core 2 Extreme X7800

В края на юли 2006 Intel обявява своя първи процесор от осмо поколение за настолни и мобилни компютри - Core 2 Duo.
С последните подобрения Intel (r) Core.2 Duo 4400 с включително до 2MB споделен L2 кеш и до 800 MHz FrontSide Bus. Intel Core 2 Duo, процесори са проектирани от самото начало като много тихи и енергийно ефективни, което ви позволява да се радвате на по-добра производителност и много висока ефективност при извършване на няколко функции едновременно. Intel Core 2 Extreme X7800. Това е първият мобилен процесор на компанията, представен под марката Extreme Edition. CPU включва две ядра, работещи на честота 2,6 GHz и 4 МВ кеш памет от второ ниво. Обменът на данни се осъществява по 800 MHz шина. Както и останалите мобилни процесори, Core 2 Extreme X7800 максимално ефективно използва заряда на батерията. [6]

Започваме с общите характеристики, представени чрез две таблици (Таблица 1 и Таблица 2 ), всяка таблица от която отговаря на параметрите на един от двата процесора. Общото между тези два процесора е, че те принадлежат към едно и също семейство процесори на INTEL, а именно семейството на Core 2 Duo. Това означава, че един процесор се състои от два физически еднакви процесора в един общ блок, т.е двуядрени процесори. Core 2 идва от това, че преди него е съществувал Core Duo/първо поколение процесори базирани на Pentium M/ и на практика той се явява втора генерация. Максималната честота на процесорите от това семейство варира от 1.06 GHz до 3.33 GHz. Скоростта на FSB шината е от 533 MHz до 1600 MHz. Поддържат се няколко различни архитектури на сокети, подпомагащи прикрепянето на процесора към дънната платка. Това са : Socket T(LGA 775), Socket M(µPGA 478)(специализирани за лаптопи), Socket P(µPGA 478), Micro-FCBGA(µBGA 479).[7]Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Съвременни 64-битови процесори 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.