Курсова работа по информатика - база от данни


Категория на документа: Информатика
Факултет: Управление

Курсова работа

По Информатика

БАЗА ОТ ДАННИ

Изготвил: Проверил:

Съдържание:

1. Описание и предметна област .... 3

2. Описание на базата от данни, таблици .... 4

3. Експортиране на справки.... 6

4. Доклади и Формуляри.... 8

5. Заявки и справки.... 11

1. Описание и предметна област:
Фирма притежава пекарна за производство на закуски и хляб. Приема и изпълнява поръчки. Партньори на фирмата са различни търговски обекти, които предлагат на клиентите си продуктите на пекарната, приемат поръчките и ги заявяват за изпълнение.
В пекарната на фирмата се изработват различни по вид закуски - кифли с шоколад и мармалад, кроасани с шоколад и сирене, гевреци, миленки, форнети, баници със сирене и три вида хляб: "Добруджа", "Грахан" и диетичен. Клиентът си избира от търговските обекти, партньори на фирмата. Поръчката се заявява в пекарната и се изпълнява на посочената от клиента дата. Готовата продукция се доставя до търговският обект, приел поръчката.
Фирмата има нужда от софтуер за съхранение на данни за продуктите, търговските обекти-партньори и поръчките. С помощта на програмата MS ACCESS би могло да се създаде приложение, което да задоволи потребностите.
За целите на курсовата работа е създадена база от данни, която съхранява данни и позволява получаването на различни по вид справки и обобщени отчети.
2. Описание на базата от данни, таблици:

След проведени разговори с потребителите за това на какви запитвания трябва да отговаря базата от данни и какви отчети трябва да се правят, в съответствие с бизнес правилата бяха направени следните изводи за Същностите и техните атрибути ( таблица 1 )

Таблица 1

В таблицата се съхраняват данни за изделията, произвеждани в пекарната. За първичен ключ на Таблица 2 е избрано поле Шифър на изделие. Поръчките се събират от търговските обекти и се заявяват в пекарната за производство. В таблицата се съхраняват данни за обектите-партньори на фирмата, които приемат поръчки и заявяват продуктите за производство. Таблица 3

Таблица 2

Таблица 3

3. Експортиране на справки:
Таблица 4

Таблица 5

Таблица 6
На Таблиците 4 и 6 , виждаме експорт в Ексел. На Таблица 5 виждаме и пример за Advanced Filter.
4. Доклади и Формуляри:
Таблица 7
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Курсова работа по информатика - база от данни 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.