Курсова работа - intel core i7


Категория на документа: Информатика


"ЧАСТЕН ПРОФЕСИОНАЛЕН КОЛЕЖ" СОФИЯ

КУРСОВА РАБОТА

Дисциплина:
Компютърни архитектури и компоненти, компютърни системи.

Тема:
Съвременни Intel процесори.

Изготвил:

Константин Златев


гр. София 2013
За Интел

Интел е основана през 1968 г. от Гордън Мур (Gordon E. Moore - химик и физик) и Робърт Нойс (Robert Noyce - физик) с рисков капитал, предоставен от Артър Рок[2]. Третият служител в компанията е Андрю Гроув (Andrew Grove - инженер химик, известен още като Andy Grove), който е начело на компанията през по-голямата част на 80-те и 90-те години на 20-и век. Той е останал в историята като ключовата фигура в Интел. Към края на 90-те години Интел е вече една от най-големите и най-успешните корпорации в света, въпреки че жестоката конкуренция в полупроводниковата индустрия е влошила до известна степен нейната позиция към настоящия момент.

Г. Мур и Р. Нойс искали да нарекат новата си компанията Мур-Нойс. Но това име не било много подходящо за компания произвеждаща електроника, тъй като нойс напомня по звученето си друга английска дума - noise, която се асоциира с електрически смущения. Така те решили да нарекат компанията INTegrated ELectronics или Intel за краткост. Интел обаче вече била запазена марка на верига хотели, затова се наложило да откупят правата за това име.

В началото фирмата се ориентира към производството на полупроводникова памет по метода на планарната технология и е водеща в тази област чак до края 70-те години. През 1983 в началото на ерата на персоналните компютри , печалбите на Интел серизоно намаляли под натиска на Японски производители на полупроводникова памет. Тогавашния президент на компанията А. Гроув фокусира компания върху производството на микропроцесори. Ключов елемент от неговия план е тогава смятаната за радикална идея Интел да стане единственият източник на популярния тогава микропроцесор Intel 8086 и неговите следващи версии. До тогава потребителите не можели да разчитат на един единствен доставчик за производството на сложни интегрални схеми, но Гроув започнал да произвежда процесори в 3 географски отдалечени една от друга фабрики и прекратил лицензните си отношения с конкурентни производители като Zilog и AMD. В резултат от тези действия, Интел станал главният печеливш от бума на пазара на персонални компютри в края на 20-и век.

Историята на Интел всъщност е история на компютърния процесор, двете са неразделно свързани.

В днешно време Интел (Intel) е основният производител на микропроцесори. Смята се, че от 10 персонални компютри в света 8 са с процесори на Интел. Компанията произвежда също чипсети за дънни платки, мрежови карти, интегрални схеми, графични процесори и други.

Процесор

Intel(r) Core(tm) i7-3970X

Extreme Edition
Процесорът е произведен по нормите на 32-nm технологичен процес, функцинира на честота 3,5 GHz (до 4 GHz с Turbo Boost) и има разблокиран множител, което позволява ускоряването му до още по-високи стойности.

Благодарение на Hyper-Threading технологията шестядрения процесор Core i7-3970X Extreme Edition е способен да обработва 12 програмни потока едновременно. Процесора също е снабден с 15 MB кеш памет от трето ниво и вграден контролер за 4-ри каналана памет DDR3. Thermal Design Power e с показател от 150W, което подсказва и наличието на сериозно охлаждане.

Характеристики на процесор Intel(r) Core(tm) i7-3970X
ОСНОВНИ
Статус
Стартирал

Дата на пускате на пазара
Q4'12

Номер на процесора
i7-3970XСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Курсова работа - intel core i7 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.