Курсова работа - база от данни


Категория на документа: ИнформатикаИКОНОМИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ

ВАРНА

Катедра "Информатика"
Дисциплина "Бази от данни"

КУРСОВ ПРОЕКТ

Разработил: Проверили:
Преслава Бялкова Х.Доц.Д-р Мария Кашева
фак. № 3717, БИС, 51 група Гл. ас. Олга Маринова

ВАРНА, 2013

Предметна област

"РОСИ ЕЛ ЕЛ ДЖИ" е българска компания, която произвежда собствени колекции дамски облекла с марка РОСИ. Фирма "Роси" произвежда и предлага дамска конфекция с доказано високо качество през годините. Началото е поставено през 1994г., а седалището й се намира в гр. Русе. В момента фирмата притежава собствена производствена сграда с обща площ от 2000кв.м. В нея се помещава целият производствен процес, както и складове, административни офиси и просторна зала за ревюта. Персоналът й наброява около 150 души. Фирмата представя както класически, така и иноваторски облекла, с които всяка дама ще се чувства неповторима и различна.

РОСИ печели доверието на своите клиенти представяйки всеки сезон разнообразни колекции качествени облекла. Фирмата произвежда пълния асортимент на дамска конфекция - блузи, ризи, костюми, ежедневни и официални рокли и тоалети, бутикови тоалети, връхни облекла. Облеклата са предназначени за динамичните дами със самоуверен и младежки. Те се отличават с отличната си форма на прилягане в широкия диапазон на номерацията, в която се изпълнява всеки модел, както и със изключително високото качество на материалите и изработката. В практиката на фирмата са заложени условно по две колекции годишно - пролет-лято и есен-зима. Колекцията никога не остава с първоначалния си вид. Тя се допълва постоянно по време на сезона. Оригиналните идеи при подбора и съчетаването на материите, перфекционизмът при изработката им са спечелили сърцата и усмивките на много дами. Компанията разчита на директна доставка на материали от производителите, голямо разнообразие на използваните материали, както и на високотехнологични машини, извършване на контрол на качество и не на последно място залага на оптималния баланс между качество и цена.

Фирмата работи с определен списък от материали, доставяни от различни доставчици. Поддържа постоянна номенклатура от материали. Всеки материал се идентифицира с уникален четирицифрен код и за него е необходимо да се съхраняват данни за кода, името, единицата мярка и базовата цена. За всеки доставчик трябва да се поддържа информация относно - код, име, адрес и телефон. Всеки доставчик доставя различни материали и всеки материал може да бъде доставен от различен доставчик. Доставката се съпровожда от фактура, издавана от доставчика, която съдържа номер на фактурата, дата, данни за доставката - име на материала, цена, търговска отстъпка, количество, начин на плащане, статус, обща стойност на фактурата без ДДС и с ДДС. Плащането на всяка фактура се изпълнява по два начина:

1) в брой;

2) по банков път, чрез превод на сумата по банковата сметка на доставчика.

Предварително се заявява определено количество материали на доставчика по е-mail или телефон. В поръчката се описват материалите, количеството от всеки материал, дата на поръчка, начинът на плащане и статуса на поръчката (в процес, изпълнена, необработена).

Бизнес правила

* Един доставчик може да направи повече от една доставка. Една доставка може да бъде направена само от един доставчик;
* Като идентификатор на доставчиците се използва автоматично генериран код от системата (пореден номер);
* Един материал може да бъде доставен от различни доставчици. Всеки доставчик доставя различни материали;
* Един материал участва в много доставки. В една доставка може да има няколко материала;
* Един материал участва в много изделия. Едно изделие се състои от няколко материала;
* Едно изделие участва в много поръчки. Една поръчка съдържа няколко изделия;
* Един магазин прави много поръчки. Една поръчка е за точно определен магазин;
* Един магазин получава много фактури. Една фактура е за точно определен магазин;
* С една фактура могат да се доставят няколко вида изделия. Дадено изделие може да се достави с различна цена и търговска отстъпка, които се записват във фактурата;
* Плащането на фактура по банков път осигурява данни за номера на фактурата и платената по нея сума.

1. Изделия
* Код изделие (РК);
* Име изделие;
* Цвят;
* Ед. цена;
* Код група;
* Код размер;
* Количество(MV);Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Курсова работа - база от данни 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.