Информационни технологии в търговската дейност


Категория на документа: ИнформатикаФиг.10 Примерен екран на модул автопарк

POS системата се състои от модул за извършване на продажби и административен модул за управление на складовата наличност, номенклатурата и генериране на справки. Двата модула могат да бъдат инсталирани на един компютър или на два отделни компютъра.

Модулът за извършване на продажби позволява работа с: отстъпки, надценки, клиентски карти, различни нива на достъп, различни типове плащания, работа с отложено плащане, бърз достъп до различни видове отчети при работа с фискално устройство.

Модулът за продажби в режим "Ресторант" притежава и функции, типични за работата на ресторантьора:

o Работа с отворени сметки;

o Печат на поръчки;

o Печат на обобщена сметка;

o Разделен печат (бар, кухня);

o Разделяне на сметки;

o Съставяне на рецепти;

o Връщане на артикул от предишна поръчка.

Административния модул позволява лесно адаптиране на продукта съобразно нуждите на потребителя, удобни начини на търсене на данни, удобен механизъм за изготвяне на справки, заявки, доставка на стоки, инвентаризация на склада, работа с отдалечена база данни за работа с повече от 2 компютъра.

RFID системата е създадена през 1969-1973г. и в началото е била с ограничено приложение, но днес радио честотната идентификация се развива много интензивно. Тя представлява безконтактно идентифициране на обекти. . Зa paзлиĸa oт бapĸoдa, тя пoзвoлявa чeтeнe, зaпиcвaнe и cъxpaнeниe нa дaнни въpxy изпoлзвaния eтиĸeт, нeзaвиcимo oт нeгoвoтo paзпoлoжeниe, зaoбиĸaлящa cpeдa, ĸoнтaĸт или видимocт. Πo тoзи нaчин RFID oтвapя нoви възмoжнocти в cфepaтa нa идeнтифиĸaциятa, лoгиcтиĸaтa, yпpaвлeниeтo нa мaтepиaлнитe pecypcи, пpoизвoдcтвoтo и ycлyгитe.

Технологията е базирана на радиочестотна комуникация между специално изработен идентификатор (етикет, таг, карта, ключодържател, стикер и т.н.) и четящо устройство. Всеки идентификатор съдържа чип със записан уникален номер и антена. Системите за RFID освен идентификатори и четци задължително съдържат компютър или сървър за събиране и обработка на данните. Връзката към тях е директна или чрез спомагателни устройства, действащи подобно на хъбовете в компютърните мрежи. За всяка система се създава или адаптира специализиран програмен продукт в зависимост от предназначението й и извършваните дейности. В зависимост от конфигурацията на системата при "прочитане" на номера може да се предприеме действие - например да бъде задействана врата, бариера или друго устройство - или информацията да бъде подадена към компютър. Сред ключовите приложения на RFID са системите за планиране на фирмените ресурси (ERP) и системите за управление на складове и логистика. RFID технологията осигурява контрол на продукти по време на производството, при влизането и излизането им от складове, преразместване в тях и инвентаризация.

Използвана литература:

1. http://www.tutor2u.net/business/production/applications-of-IT-operations.htm

2. http://cio.bg/604_turgovskata_deinost__neobyatno_pole_za_prilojenie_na_it

3. http://cio.bg/5348_it_za_turgovskata_deinost__tradicii_i_inovacii

4. http://www.freelock.com/information-technology-business-big-picture

5. http://erp.bg/information/WhatIsERP.aspx

6. http://engineering-review.bg/engineering-statii.aspx?br=55&rub=574&id=1510

Съдържание:

1. Увод

2. Изложение

3. Заключение
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Информационни технологии в търговската дейност 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.