Функции на банерите


Категория на документа: Информатика


* Gif форматът и JPG (растерна графика) се използват за изработка на статични банери - без движение.
* Gif анимация (растерна графика) - ефектът на движение се постига чрез редуване на няколко кадъра с изображения растерна графика
* Flash технология - това е векторна графика, което позволява да се постигнат анимирани ефекти при малка тежест на банера. Тази технология позволява и използването на звук.
* HTML банерите позволяват банера да съдържа динамично съдържание - база данни, те могат да съдържат и снимка или графика.
Основни принципи или как да направим успешен банер:

Преди да започнем творческия процес, нека си изясним какво представлява и за какво служи банерът в Интернет.
Той е рекламно изображение с определен размер, което играе ролята на препратка към даден ресурс в мрежата. Целта на банера, както и на всяко рекламно съобщение, е да привлече максимално количество посетители. Това означава, че при създаването му трябва да се използват колкото се може повече изразни средства, които да приковават вниманието към рекламирания продукт или услуга. Всеизвестен факт е, че за тази цел най-ефективно е движението. Едва ли има продукт, който да се конкурира с Macromedia Flash в предаването на това движение в най-компактна форма на компютърния екран. Съществуват определени правила за създаването на успешен банер:
Стилен дизайн - това е най-важно: вкус и чувство за мярка.
Динамична анимация - движението трябва да има цел и посока. Самоцелно и хаотично, то само ще отблъсне потенциалния посетител.
Оригиналност - трябва да отделите сериозно внимание на текстовите блокове в клипа. Те трябва да бъдат кратки, целенасочени и запомнящи се, като лозунги.
Ясно и точно съдържание - то трябва еднозначно да охарактеризира рекламирания продукт или услуга.
Тестване - покажете банера на приятели и познати и ги питайте дали биха кликнали на него.
Минимален размер (обикновено ограничен до 15 KB).

Банерът ни трябва да е оригинален и стилен. Второ, трябва да е с възможно най-малък размер. Трето, да представя по недвусмислен начин фирмата, която цели рекламирането си.
Подготовка на фона - Първо се определя размера на банера. Какво трябва да знаем за текста?Работа с текст в Macromedia Flash. Параметрите се настроват сами по свой вкус и предпочитания, но първо се избира с мишката тестовия блок на сцената.
Toggle the bold style - черен стил.
Toggle the italic style - стил курсив.

Автоматизирана анимация - Програмата Flash използва два вида анимация: покадрова и автоматизирана (tweened).Автоматизираната анимация от своя страна също се разделя на два вида: анимация с движение (Motion) и анимация с промяна на формата (Shape).
Покадрова анимация - другият вид анимация, който, както самото име подсказва, е много по-трудоемък, но пък предлага по-голяма гъвкавост и поле за лично тво.
Статични банери:
Представляват неподвижно (статично) изображение на един продукт или съвкупност от стоки и промоции, включващи също рекламни текстове или послание. Липсата на програмиране при изработката им ги прави с цена чувствително по-ниска от останалите типове банери. Този тип банери се използват все по-рядко в предвид ограниченията, които предлагат. Използват се предимно от фирми, които целят с по-малко отделени средства за реклама да промотират дадени стоки или услуги.
Анимирани / флаш банери:
Този тип банери са за предпочитане в предвид повечето възможности, които предлагат. За едно рекламно място вие можете да поставите повече промоции или продукти, както чрез специфични способи да провокирате вниманието на потребителите. Срещали сте ги в почти всички сайтове, като обикновенно се изработват на флаш и по-рядко във формат gif. Могат да включват, звуци, анимации и видео, което ги прави доста привлекателни и интерактивни.
Динамични банери:
Предлагат възможност при всяко презареждане на страницата на позициите за банери да се зареждат други с различно съдържание по предварително зададен списък или на произволен ротационен принцип без ограничение в броя показвания.

Параметри на ефективността на банерната реклама:
* Количество показвания на банера - това е основен параметър за рекламната кампания. Показванията обикновено се измерват с хиляди (специалистите използват термина импресия вм. показване).
* Брой на щракванията - това е вторият, не по-малко важен параметър. За рекламодателя е по-важен броят на щракванията (кликванията), отколкото броят на показванията.
* Ефективността на банера се оценява чрез параметъра CTR (click through ratio) - това е отношение на броя щраквания към броя на показванията, изразено в проценти. Колкото е по-голяма тази стойност, толкова за по-ефективен се счита банерът. Например, CTR = 2 % означа, че на всеки 100 показвания на банера се падат 2 прехода към рекламирания от него уебсайт. Като правило, по-малката стойност свидетелства, че дадената банерна реклама е неудачна.
* Стойността на банерната реклама основно се определя от различни параметри. Например колко струват хиляда показвания на банера на даден сървър или колко струва един клик върху банера (съответно колко клика са генерирани) и т.н.
Съществуват и други параметри на ефективността, позволяващи да се следи работата на банера и ефективно да се управлява ходът на цялата рекламна кампания.

Използвана литература:

1.Лекционен материал - доц.Йордан Близнаков
2.Интернет сайтове:
www.doubleclick.com
www.reklamata.net
www.internetreklama.com
www.splend-design.bg
www.bg.wikipedia.org

??

??

??Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Функции на банерите 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.