Функции на банерите


Категория на документа: Информатика
Тема:Създаване на успешни банери
Борис Г. Янков ; фак.№1108451010

On-Line рекламата измина дълъг път от първите си стъпки, направени от т.нар. рекламни банери, който бяха създадени в края на 1994 година. Интернет, почти непознат преди малко повече от десет години, днес се превърна в неразделна част от живота на всички нас. Реклама е всяка платена форма на популяризиране на дадена организация, продукт, услуга или идея от определен поръчител / рекламодател. Рекламирането първоначално бе утвърдено в печатните медии, като вестници и списания и след това в телевизионната и радио среда. В последните години, обаче, фокусът в рекламирането започна да се измества от тези традиционни медии към Интернет, който се превърна в изцяло нова среда, чрез която рекламодателите започнаха да достигат до своите потенциални клиенти.

С настъпването на новото хилядолетие рекламата преживява, може би най-динамичния и революционен период в историята си. Промените настъпиха в следствие от технологичния напредък, а това развитие доведе до драстичното повишение в използването на Интернет за всякакъв тип комуникация. On-Line рекламирането се разраства и развива с изключително бързи темпове. През 2004 година бе изчислено, че общите приходи от on-line реклама възлизат на 8,4 милиарда долара, а последните изследвания в областта на рекламата сочат, че през следващите години on-line рекламата ще се развива три пъти по-бързо от рекламата в традиционните медии.

Като рекламна среда, Интернет предоставя изключително големи възможности за комуникация с потребителските аудитории. Могат да бъдат използвани различни рекламни формати, за да се предаде определено рекламно послание към потребителите. Възможностите за създаване на новаторски, оригинални и хващащи окото реклами са практически неизчерпаеми. Все повече големи и малки компании, които до скоро са рекламирали в традиционните медии прехвърлят голяма част от рекламния си бюджет към on-line реклама.Интернет, почти непознат преди малко повече от десет години, днес се превърна в съществен елемент при изграждането на рекламните стратегии на организациите.
Предимства на on-line рекламата:

On-line рекламата съчетава в себе си лесно управление, резултатност, изключително добри възможности за таргетиране на рекламните съобщения, бързо увеличаваща се аудитория и възможността за точно измерване на резултатите, което при рекламата в традиционните медии е доста субективно. On-line рекламата комбинира предимствата на телевизионната и печатната реклама и дори предоставя възможността за изключително високо качество на графичното изображение.

За разлика от телевизионната, радио и печатна реклама, on-line рекламите предоставят на потребителите много по-големи възможности за запознаване с продукта или услугата, която предлагате. Вашият рекламен банер може да представя само рекламното съобщение, но всеки заинтересован потребител може без никакви усилия да кликне върху него и да бъде прехвърлен директно към Вашия уеб сайт, където подробно да се запознае с предлаганите продукти и услуги, с техните цени и дори да направи поръчка, ако уеб сайта Ви предлага тази възможност.
Друго предимство на on-line рекламата е, че рекламодателят е наясно какво точно получава срещу парите си. Ако вие платите 1000 рекламни импресии (показвания на рекламното съобщение) например, то със сигурност знаете, че 1000 Интернет потребителя ще видят Вашата реклама.

Банерът може да съдържа лого на фирмата, снимки, графика, полезна информация. Важно е текста да е максимално кратък и да предизвиква интереса на аудиторията.Банерите са най-популярната форма на интернет реклама. Това са познатите на всички графични реклами, които отвеждат към друга интернет страница (наричана landing page).Въпреки, че всеки сайт би могъл да използва банери с произволен размер, съществуват международни стандарти за банерните размери, които се утвърждават ежегодно от IAB (International Advertising Bureau). Препоръчваме ви да използвате банери със стандартни размери, защото така няма да се налага да ги променяте всеки път когато искате да поставите свои банери на чужд сайт или пък чужди банери на своя. През последните години изключително често се използват банерите с размери 728/90 и 300/250 пиксела.Съществуват и статични банери, но повече кликове предизвикват банерите, които включват, анимация, или видео. Не ви препоръчваме да добавяте звук към банерите си освен ако не държите много на това. Неочакваният звук може неприятно да изненада този, който попадне на банера ви не когато трябва - вечер, когато децата му заспиват или по време на научна конференция. Основната цел на банерите е да привлекат внимание и да предизвикат действие. Затова и в практиката се използват толкова разнообразни техни разновидности - плаващи (floating) и мултимедийни (reach media) банери, pop-up прозорци, различни комбинации на банерите с онлайн игри и т.н.Когато провеждате кампания чрез банери в интернет, най-вероятно ще ви таксуват по един от трите най-разпространени начина: за брой показвания на рекламата (импресии), за период на показването й (например за един месец) или пък за всеки клик, отвел посетители към вашия сайт (pay-per-click).Можете многократно да повишите ефекта от интернет банерите върху вашия бизнес ако използвате трите доказани техники:
1. Подканете посетителя да направи това, което искате: "Купи", "Абонирай се", Кликни", "Регистрирай се", "Обади се" и т.н.

2. Добавете и елемент на спешност: "Офертата важи до...", "Само днес..."

3. Предложете стимул: "Безплатен подарък", "Отстъпка от 30%
Уеб банерът представлява най-често рекламно изображение под формата на картинка в GIF, JPEG или PNG формат, което е разположено на определен уеб сайт. Когато даден потребител кликне на рекламния банер, той бива прехвърлен към уеб сайта на рекламодателя, където може да получи повече информация за рекламирания продукт, услуга или организация. Рекламните банери могат да бъдат статични или анимирани, в зависимост от това дали съдържат движещи се изображения.

При рекламните уеб банери има определени стандартни размери, които се измерват в пиксели. Някой от най-често използваните размери са следните:
300 x 250 Среден правоъгълник
250 x 250 Kвадрат
240 x 400 Вертикален правоъгълник
336 x 280 Голям правоъгълник
180 x 150 Правоъгълник
468 x 60 Дълъг банер
234 x 60 Половин банер
88 x 31 Микролента
120 x 90 Бутон вариант 1
120 x 60 Бутон вариант 2
120 x 240 Вертикален банер
125 x 125 Квадратен бутон
728 x 90 Водещ стенд
160 x 600 Широк небостъргач
120 x 600 Небостъргач
300 x 600 Половин

Не е тайна, че успехът на всяко начинание до голяма степен зависи от привличащата погледа и запомняща се реклама. Macromedia Flash МХ 2004 Professional е идеалният инструмент за изготвянето на всякакви рекламни и PR продукти за Интернет, от мънички банери до големи сайтове.
Основни задачи на банера:
1. Да привлече вниманието. Това е първоначалният необходим резултат от появяването на банера.
2. Да предизвика интерес. Банерът трябва да събуди у клиента интерес към рекламираната стока или услуга.
3. Да подтикне към преминаване на сайта.Тази задача се постига с помощта на елемента недоизказаност в съдържанието на банера.
4. Да подтикне към действие, тоест към купуване на стоката или услугата от самия сайт (което е и крайната цел на рекламата). Тази задача се възлага не толкова на сайта, а преди всичко на информацията в банера.
Показването на банера, както и показването на текста, може да бъде статично, динамично, контекстно или тематично.
Технологията на изработка може да бъде различна: GIF, JPG, Flash, HTML.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Функции на банерите 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.