Електронно обучение чрез електронни учебници – различни гледни точки


Категория на документа: ИнформатикаСайтът е готов и може да се качи и в Интернет, за да го виждат и други посетители - аз не съм го направила, но за целта той трябва да бъде качен на сървър. Сървър можете да се направи и на персоналния компютър, но той трябва да е постоянно включен (иначе сайтът ще изчезне и няма да е достъпен), пък и това не е по силите на начинаещ потребител. Затова има много фирми и сайтове, които предлагат така наречения хостинг - място, където да разположите сайта си. Постингите биват както платени, така и безплатни. Платените хостинги поддържат различни технологии, бази данни и предлагат много голямо сървърно пространство. За един малък сайт обаче използването на такъв хостинг е безсмислено, затова най-добре е да го качим на някой от безплатните хостинги, каквито в Интернет има много. Най-популярният такъв хостинг у нас е на сайта hit.bg (http://www.hit.bg/freehosting/), който ви предлага 10 МВ пространство - напълно достатъчно за лична страница или малък сайт. След кратка регистрация ще трябва да си изберете и име за сайта, което ще има вида mysite.hit.bg. При приключване на регистрацията ще получите достъп до контролен панел, от който можете да качите файловете на вашия сайт на сървъра. Имайте предвид, че трябва точно да изкопирате съдържанието на папката, в която сте записали сайта си - тя трябва да бъде качена на сървъра в същия вид, в който е и на компютъра ви. Като използвате възможностите на контролния панел, можете да създадете папки и да качвате файловете си, но този начин е по-трудоемък, особено ако имате много файлове. Затова препоръчително е да се възползвате от възможностите за FTP достъп като използвате FTP клиент. Така ще качите всичките си папки и файлове наведнъж. Обикновено сайтовете за безплатен хостинг дават адрес за FTP достъп и име и парола. Използвайте някой от популярните FTP клиенти - такива има много,пример е FileZilla - той е безплатен и има отлична функционалност. При стартиране на клиента ще ви се отвори прозорец с две части - вашият компютър и сървъра, на който искате да качите файловете си. Ако сте въвели правилно адрес, име и парола, ще видите отсрещния сървър. Хванете вашите файлове и папки с мишката и ги изтеглете на сървъра. Изчакайте качването да приключи.

Сега ако наберете в Интернет браузър адреса си, който сте си избрали (например mysite.hit.bg), вашият сайт ще се отвори и би трябвало да работи нормално. Той ще се вижда и от всички останали Интернет потребители. Остава само да го популяризирате, за да знаят останалите потребители, че има такъв сайт и да го посещават. Ще трябва да регистрирате името на своя сайт във всички известни търсачки - Google, Yahoo, и всички български. Регистрацията е проста и не отнема много време.

Заключение

В разработената от мен дипломна работа събрах информация и обзорвах проблеми свързани, както с електронното обучение, така и с изработването на самото уеб базирано приложение свързано с това обучение. И двете са актуални към днешна дата в света на информационните технологии.

Самата дипломна работа е разработена на лесно и достъпно ниво, като са засегнати проблеми касаещи всички ни. Не съм дала точен и еднозначен отговор на въпроса полезно или вредно е електронното обучение и неговите електронни носители, но това е въпрос със различни отговори в зависимост от неговата гледна точка. Като всяко едно ново нещо в нашите модерни времена то има своите положителни и отрицателни страни.

Със сигурност разработката на уеб сайта, който направих би бил полезен на начинаещи хора заинтересовани в областта на информационните технологии, защото информацията поднесена в него е както сама по себе си образователна, така и поднесена стегнато, ясно и прегледно. Описанието на стъпките за разработване на един електронен учебник са подробни и всеки, който би желал ще успее да направи собствено уеб базирано приложение.

Използвана литература:

[1] Национална програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка (2006 - 2015 г.) http://bglog.net/Obrazovanie/6778
[2] Презентации на експерти, ангажирани от Световната банка на семинара "Реформа в средното образование" на 31.01.2005 г.
[3] РЪКОВОДСТВО ПО I*TEACH
[4] Merrill, D (2001) First Principles of Instruction http://id2.usu.edu/Papers/5FirstPrinciples.pdf
[5]Електронен учебник http://www.kgafk.ru/kgufk/html/Elektroych.html
[6] Лазарова, Ст. Дистанционно обучение в университетска среда в контекста на непрекъснатото образование. Дисертационен труд. София, Специализиран научен съвет по педагогика, 2008.
[7] Лазарова С. Подготовка на дидактически материали в съвременното обучение. ─ Педагогически алманах, 2011. (студия).
[8] Фингова, С. Монтаж на аудиовизуалното произведение (Теория и практика). - Издателство на Нов български университет, София, 2008, с. 154.
[9] Anderson J., Weert T. Information And Communication Technology In Education. - UNESCO 2002, p. 150.
Belanger, F., & Jordan, D. H. (2000) Evaluation and Implementation of
Distance Learning: Technologies, Tools and Techniques. Idea Group
[10] Интернет сайт: http://www.marica.bg/
[11] Интернет сайт: http://puiakdd.com/
[12] Интернет сайт: http://bg.wikipedia.org/
[13] Интернет сайт: http://www.e-learningguru.com
[14] Интернет сайт: http://www.elearningguild.com/
[15] Интернет сайт: www.blackboard.com
[16] Интернет сайт: http://www.icus.net/elearning/elearnstandards.shtm
[17] Интернет сайт: http://www.e-learningcentre.co.uk/
[18] Интернет сайт: http://www.abbyy.com/

??

??

??

??

3

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Електронно обучение чрез електронни учебници – различни гледни точки 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.