Електронно обучение чрез електронни учебници – различни гледни точки


Категория на документа: ИнформатикаАз избрах втория, който е чрез настройки от подменютата. Отново от Page Properties --> Category -->Title/Encoding избрах Unicode (UTF-8). С тази настройка кирилицата ще се показва коректно.

Фигура 42.

За да направя връзките между съдържанието и текста в темплейтите, маркирах заглавието на темата от съдържанието и от Link (в долната част на работния прозорец) се оказва пътя до предварително създадения темплейт (именувала съм ги със съответната цифра).

Фигура 43.

По този начин направих и другите теми от съдържанието, за да може с едно кликване да се отвори текста към желаната тема и да се прочете. След връщане назад тази тема ще е в друг цвят, отбелязана като прочетена тема. Тази настройка направих отново от Page Properties --> Category -->Links

Фигура 44.

Зададох и имена на всеки един от темплейтите (както се казва самата тема в съдържанието), за д може при "разходка" в сайта посетителя да знае къде се намира, защото това име се показва като име на таба. Както е показано на Фигура 44. и Фигура 46. с пример за първата тема свързана с .NET Framework и Visual Studio 2010.

Фигура 45. Фигура 46.

Отгоре над полето за въвеждане има бутон за създаване на таблици - от там създадох таблицата си в третия си темплейт. Отваря се диалогов прозорец, в който трябва да въведете каква таблица искате - с колко реда и колони, с каква широчина и дали кантовете й да се виждат или не. В полето отдолу й задайте широчина, желателно в пиксели. Имах предвид, че таблицата трябва да е широка минимум 1024 пиксела - толкова е масовата резолюция на мониторите днес.

Фигура 47.

На моята таблица съм задал осем реда и две колони. Ако искам кантовете й да не се виждат, в полето Border задавам 0, ако искам да се виждат - 1. Въведох и желания текст в таблицата и това е крайния резултат.

Фигура 48.

Всички картинки (скрииншотове от Word файла), които се виждат в текстовете към темите от съдържанието са вмъкнати по аналогичен начин, както обясних за фона на сайта. Предварително са запаметени в папка Pictures и добавени с оказан път към тях, за да се разчитат при отваряне на страниците.

Фигура 49.

Направих линк към част от същата страница, за да може без да скролиране нагоре и надолу да се движим в страниците с по-дълъг текст. Ако има картинка и трябва да се добави линк към някоя част от нея без да се реже, се очертава мястото, а ако е текст го маркирате. Долу в полето Link, независимо дали е текст или картинка, се слага знака #, този знак показва че директорията се намира в същата страница и сложих името end при маркиран текст "Край на страницата".

Фигура 50.

След това маркирах текста по-долу в страницата, където искам да води линка и кликнах на жълтата котва, която се намира горе в лентата с инструменти. Излезе прозорец, в който трябваше да напиша името на линка. Името на котвата трябва да е същото като името на линка, който дадохме в началото или в нашия случай end и даваме ОК.

Фигура 50.

От Target (под Link), ако изберете от падащия списък blank, връзката ще се отвори в нов прозорец, ако избера self, както и направих оставаме на текущата страница, защото това е целта ми.

Фигура 51.

Така направих натискайки бутона "Начало на страницата" да ме отвежда на началото на текущата такава. Аналогично е и за бутона "Край на страницата".
След всяка промяна се прави Save и създаването на сайта приключи.

Преглеждането на сайта може да се стартира по два начина:
* или чрез натискане на бутона F12 от клавиатурата
* или от бутона Preview/Debug in browser

Фигура 52.

4.5.Upload - КачванеСподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Електронно обучение чрез електронни учебници – различни гледни точки 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.