Администриране на бази данни


Категория на документа: Информатика
КУРСОВА РАБОТА

ПО
АДМИНИСТРИРАНЕ НА БАЗИ ДАННИ

Тема: "Склад за алкохолни напитки
"ОЧЗ-043 ООД""

1.Описание на предметната област и бизнес правилата:

"ОЧЗ-043" ООД е създадена през октомври 2008год. Услугата , която предлагаме е дотавка до обекта на клиентите на разнообразни алкохолни напитки, шоколади и ядки. Фирмата предоставя удобство за своите клиенти чрез поръчка по телефона, възможност за бърза доставка, коректно обслужване на атрактивна цена. Мотото на фирмата е "Винаги има повод", с което показва позитивното си отношение към живота и желанието за по-добро и качественно обслужване в сферата на доставките.

Предназначение:

Базата данни е предназначена за обслужване на автоматизацията на дейности на фирмата или нейните дистрибутори свързани с промотирането, продаването и разпространението на алкохолните напитки.

Бизнес правилата са:
- За по-добра координация с доставците се поддържа картотека с техните данни: Име на фирмата, адрес, булстат, телефон, МОЛ, банкова сметка и e-mail.
- За клиентите се поддържа картотека с данни: Име на фирмата, адрес, телефон,банкова сметка, МОЛ и др.
- Фирмата има и шофьори, за които също се поддържат данни: име,адрес, ЕГН, телефон, лична карта, шофьорска книжка и данни за МПС-тата.
- Всеки клиент на фирматата ползва отстъпка от 5% до 10% в зависимост от стойността на поръчката както следва: от 100 до 300 лева- отстъпката е 5%, а над 300 лева е 10%.
- За всяка доставена поръчка, фирмата издава фактура на клиента.

2.Е-R модел на базата от данни:

Начална E-R диаграма:

М
М
М
М
М
М
М
М
1
1
1
1
1ДОСТАВКИ
ШОФЬОРИ
СТОКИ
ПРОДАЖБИ
ДОСТАВЧИЦИ
МПС
КЛИЕНТИ

В началната диаграма съществуват връзки М : М, които са неразрешени. Въвеждат се асоциативни същности "Детайли - продажби" и "Детайли - доставки" за разрешаване на връзките.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Администриране на бази данни 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.